ЗДулетова (ZDuletova) архива

ЗДуле (ZDule) је велики и страсни колекционар историје Земуна и Србије.Обзиром да ни после 20-ак година наговарања, НЕ жели да направи сајт посвећен том хобију, одлучио сам да искористим његов рад и окачим неке ствари које он ископа.

Evangelistička crkva u raskrsnici ispod Kalvarijskog parka
Евангелистичка црква у раскрсници испод калваријског парка.Сликано око 1930. Занимљивост везана за овај објекат је у томе што га често називају: “Синагога”, али крст на врху то јасно негира. Ја живим око 300м ваздушном линијом од цркве, те знам, да степенице и ограда још увек изгледају исто као и сама зграда, мада је ограда једва препознатљива.
Ово је још старија фотографија

Унутрашњост евангелистичке цркве
Монглоска колонија у Београду, негде пред крај 1920-их
“Неки вуду потпуно небитан”
Српска војска пуца заробљеним турским топовима (1912) на авионе Аустро-Угарске војске, код Крагујевца (1915) и обара авион по први пут у историји
Поклон за 52. рођендан
1966.
Башта отвореног биоскопа Јединство у Земуну – то јест бетонски оста(т)ци клупа истог. У позадини се види Земунска Општина. ЗДулетова процена године: 1930-1960

Колор фотографије отвореног биоскопа Јединство сликане 1982.

Цигла иж циглане Браће Јеловац, напис на Немачком: Bruder Jelovac Semlin.

На месту данашњег парка Јеловац, налазила се циглана браће Јеловац, коју су говна конфисковала након другог светског рата. Обзиром да се обданиште у које смо ишли и мој син и ја, као и моја основна школа налазе на Јеловцу, морам да признам да ме је срамота што сам ово сазнао тек са 50 година 😭😭😭.

Хидробаза, срушена две хиљадитих, ту су били паркирани хидро-авиони. Сликано 60-70их година.

Ресторан Шаран

Стара Капетанија. “Стварно немам коментар, ово није занимљиво, то је тако изгледало када сам ја ту живео” ЗДуле 30.12.2023.

“Џамија је још увек ту, није срушена” ЗДуле 12.06.2024.

Ова кривина и данас има исти облик