ЗДулетова (ZDuletova) архива

ЗДуле (ZDule) је велики и страсни колекционар историје Земуна и Србије.Обзиром да ни после 20-ак година наговарања, НЕ жели да направи сајт посвећен том хобију, одлучио сам да искористим његов рад и окачим неке ствари које он ископа.

Evangelistička crkva u raskrsnici ispod Kalvarijskog parka
Евангелистичка црква у раскрсници испод калваријског парка.Сликано око 1930. Занимљивост везана за овај објекат је у томе што га често називају: “Синагога”, али крст на врху то јасно негира. Ја живим око 300м ваздушном линијом од цркве, те знам, да степенице и ограда још увек изгледају исто као и сама зграда, мада је ограда једва препознатљива.
Ово је још старија фотографија

Унутрашњост евангелистичке цркве
Монглоска колонија у Београду, негде пред крај 1920-их
“Неки вуду потпуно небитан”
Српска војска пуца заробљеним турским топовима (1912) на авионе Аустро-Угарске војске, код Крагујевца (1915) и обара авион по први пут у историји
Поклон за 52. рођендан
1966.
Башта отвореног биоскопа Јединство у Земуну – то јест бетонски оста(т)ци клупа истог. У позадини се види Земунска Општина. ЗДулетова процена године: 1930-1960

Колор фотографије отвореног биоскопа Јединство сликане 1982.

Цигла иж циглане Браће Јеловац, напис на Немачком: Bruder Jelovac Semlin.

На месту данашњег парка Јеловац, налазила се циглана браће Јеловац, коју су говна конфисковала након другог светског рата. Обзиром да се обданиште у које смо ишли и мој син и ја, као и моја основна школа налазе на Јеловцу, морам да признам да ме је срамота што сам ово сазнао тек са 50 година 😭😭😭.

Хидробаза, срушена две хиљадитих, ту су били паркирани хидро-авиони. Сликано 60-70их година.

Ресторан Шаран

Стара Капетанија. “Стварно немам коментар, ово није занимљиво, то је тако изгледало када сам ја ту живео” ЗДуле 30.12.2023.